Tipuri de muchii
La cumpărarea unui cuțit, se obișnuiește să se iau în considerare mai mulți parametri, cum ar fi materialul oțelului, lungimea lamei, ce toacă are cuțitul și altele asemenea. Deseori se uita de un parametru foarte importat, tipul muchiei. Unii nici măcar nu se gândește la asta acest parametru, în timp ce alții nu se pot hotăra dacă este mai potrivită o muchie plată, groasă, scandinavă etc. Ca și în toate, fiecare tip de muchie are avantajele și dezavantajele ei. În acest articol, vom încerca să le rezumăm cât mai simplu posibil.
Plată (flat)
Muchia este îngustată uniform din partea din spatele a lamei, către partea ascuțita și este finisată cu o teșitură oblică. Acesta este cea mai simplă, fiind în prezent și cel mai răspândit tip de muchie. Este alegea perfectă pentru durabilitate și anticoroziune. Nu întâmplător, aproape toate cuțitele de bucătărie din lume au o muchie plată. Să nu credeți că acest tip este potrivit doar pentru tăiere, este capabil de mult mai multe. Cu toate acestea, pentru sarcini mai dificile exista tipuri de muchii mai potrivite. Muchia plata este deosebit de populară pentru mărcile Spyderco (în imagine Endura 4), iar Böker Plus Rold este un exemplu excelent, demonstrând utilitatea muchiei plate pentru cuțitele mari dedicate activităților outdoor.
![]() |
![]() |
Spyderco Endura 4 | Böker Plus Rold |
Parțial plată (partial flat)
Este vorba de o muchie asemănătoare muchiei plate, singura diferență fiind începutul îngustării, aflându-se puțin mai jos față de modelul plat. Acest lucru are ca rezultat un unghi de tăiere puțin mai mare, prin urmare, o rigiditate mai mare. Dar practic este o diferență neglijabilă, fiind de fapt doar un element de design. Cu toate acestea, poate fi considerat ca un stadiu intermediar între muchia dreaptă și muchia săbiilor. Un exemplu ideal al unui astfel de cuțit este popularul Benchmade Bugout sau Muela Rhino.
![]() |
![]() |
Benchmade Bugout | Muela Rhino |
Muchia tip sabie
După cum sa menționat mai sus, muchia săbiilor este foarte asemănătoare muchiilor parțial plate, singura diferă fiind începerea îngustării mai jose. Drept urmare, lama este puțin mai groasă și câștigă puțin mai multa la rigiditate, dar în același timp pierde din ascuțime din cauza scăderii unghiului de tăiere. Prin urmare, această muchie este populară mai ales la cuțitele militare / tactice. Diferența dintre muchia unei săbii și muchia unei lame parțial plate este minimă, iar diferențierea lor este dificila, fiecare producător folosind denumiri diferite. Esența este că, cu cât începerea îngustării începe mai jos, cu atât lama va fi mai rigidă, pierzând din ascuțime din cauza ughiului mărit. Desigur, trebuie luata în considerare lățimea totală și materialul lamei. Ca și exemplu foarte bun este cuțitul Uton de la Mikov sau cutitul Böker Plus Strike.
![]() |
![]() |
Mikov Uton | Böker Plus Strike |
Groasă / lată
Muchia groasă are o curbă concavă de la începutul lamei până la partea ascuțită, terminând cu o teșitura. Uneori este dificilă recunoașterea unei muchii groase. Aici vă va ajuta reflecția luminii. Dacă reflexia luminii se deformează la mișcarea lamei, aceasta este o muchie groasa. Avantajele acestei muchii sunt clare - tăierea. Exact acest lucru face ca acest tip de muchie să iasă în evidență și să fie imbatabil. Nu întâmplător toate briciurile au această formă. Este, de asemenea, foarte popular ca și cuțit de vânătoare pentru jupuire și prelucrarea cârnii. Cu toate acestea, datorită faptului că lama este semnificativ îngustată, acest aspect reprezentând dezavantajul principal, prin urmare ne fiind potrivită pentru sarcini dificile, deoarece poate fi deteriorată mult mai ușor. În imaginile de mai jos sunt Kizlyar Supreme Colada și briciul Böker Manufaktur Solingen King Cutter.
![]() |
![]() |
Kizlyar Supreme Colada | Böker Manufaktur Solingen King Cutter |
Convexă
Lama convexă, astfel fiind o lama rotunjita are o curbă convexă din spatele lamei până la partea ascuțită. Această muchie nu are nici o teșitură suplimentară, deoarece tăierea trece lin pe toată suprafața lamei. Avantajul acestei muchii este durabilitatea uriașă, întrucât întreaga lamă este mai robustă datorită formei sale convexe. Cuțitele cu o astfel de muchie sunt cele mai populare în bushcraft. Dezavantajul aceste muchii este felierea. Temerea cea mai mare a oamenilor la acest tip de muchie este ascuțirea. Ei bine, dacă știți cum să o faceți, nu este nimic de speriat, vom explica asta în articolul următor. Probabil cel mai cunoscut cuțit cu o astfel de muchie convexă este Fallkniven F1. În a doua imagine este Real Steel Bushcraft Plus Scandi.
![]() |
![]() |
Fallkniven F1 | Real Steel Bushcraft Plus |
Scandinavă (scandi)
Muchia scandinavă arată exact ca si muchia unei săbii, singura diferență fiind lipsa teșiturii la capăt. În această situație, putând spune că muchia scandi este de fapt o teșitură uriașa. La fel ca o muchie convexă, este foarte durabilă și, de asemenea, excelentă pentru lucrul cu lemnul. Un alt mare avantaj este că poate fi ascuțită cu ușurința pe o piatră de ascuțire și nu necesita experiența suplimentară. Dezavantajul cel mai mare este în cazul rupii din muchie, necesitând o ascuțire adâncă, îndepărtând material consistent. Muchia Scandi este folosită cel mai adesea pe cuțitele de lucru și cuțitele dedicate pentru outdoor. Cele mai cunoscute cuțite cu această muchie sunt cu siguranță Morakniv. În imagine este probabil cel mai faimos astfel de cuțit Morakniv Companion și cel mai robust Morakniv Garberg.
![]() |
![]() |
Morakniv Companion | Morakniv Garberg |
Rezumat și încehere
Nu se poate spune că un tip de muchie ar fi mai bun decât toate celelalte. Fiecare dintre ele excelează în ceva diferit. Este necesară cunoaștere sarcini care urmează să fie îndeplinita cu viitorul cuțit, după care urmând alegerea muchiei. Daca veți ține cont și de grosimea și de material, cu siguranța veți alege cuțitul ideal. Sperăm că acest articol vă va ajuta la alegere următorului cuțit, dar dacă totuși nu vă descurcați cu alegerea, nu ezitați să ne contactați și vom fi bucuroși să vă sfătuim cu privire la toate.