Masate
(47)Masatul ca instrumente pentru ascuțirea a cuțitelor este echipat adesea în diferitele seturi de cuțite, sunt folosite de măcelari profesioniști, bucătari și în gospodarii. Masatul este destinat uzului zilnic, îndreaptă lama, dar nu polizează din oțel.
Masatul este produs în mai multe dimensiuni, de la mic de buzunar până la cele lung, este recomandat să alegeți o lungime adecvată a masatului, acest lucru este valabil mai ales pentru cuțitele mai lungi. În afară de dimensiune, este posibil să alegeți între masatele rotunde și ovale, sunt disponibile masate ceramice cu finețe diferite și masate diamantate, adică masate cu bază de oțel acoperit cu diamant industrial, după ascuțirea cu masatul diamantat, este recomandat să ascuțiți și cu un masat mai fin.
Masatele Victorinox și masatele Wusthof pot fi utilizate pentru cuțitele de bucătărie pe care aceste companii le produc, dar desigur și pentru orice alte cuțite. Ascuțirea sigura este asigurată de masate de la producătorii Taidea, Fallkniven, Boker, Puma, Mikov. Folosirea masatului necesită îndemânare, dar este o chestiune de obișnuită, recompensa va fi o lamă de cuțit bine ascuțită.